maanantai 20. elokuuta 2012

Kurkistus hinaajan hylylle


Tovi on kulunut kun edellistä kirjotusta rustailin, vaikka touhua on riittänytkin. Mediaakin on "ruokittu" hylkytietoudella viimeisen kuukauden aikana. Ylen uutisoinnissa ja paikallisessa pohjolan sanomissa oli touhustamme juttua ihan mukavasti. Tätä kautta onkin tullut jo lisätietoja mm. kukkokarin hylkyyn liittyen. Tarinan mukaan alus olisi jäänyt karille kuusiluodon pohjoispuolelle 1920-luvun puolivälissä, jossa sitä oli sitten purettu ja siirretty kukkokarin vierustalle pois muiden alusten tieltä. Niin tai näin , täyttä varmuutta ei aluksen tapahtumista ei kuitenkaan vielä ole. Viistotuksiakin on suoritettu , mutta monta reissua merelle on jäänyt tekemättä tuulisten säiden vuoksi. Vihdoin kuitenkin tuulet tyyntyivät ja vedet kirkastuivat. Päätin kerätä varusteeni ja lähteä kuvaamaan haaparannan säiviksessä olevaa Staffan hinaajan hylkyä. Vastaavia kirkkauksia meidän vesissämme tulee harvoin vastaan , enkä ole onnistunut saamaan Gopro kamerallani mielestäni onnistuneita kuvia. Se kun on täysin säädötön kamera ja aikaisempi kotelokin kameralle oli väärä ved.alaisiin kuvauksiin. Flatlens-kotelon ansiosta tarkkuutta kuville tulikin mukavasti ja hylyn matala sijainti paransi luonnonvalotusta mukavasti. Meidän oloissahan on mahdotonta saada kokonaista kuvaa hylyistä samaantapaan kuin jossakin valtamerten kirkkaissa olosuhteissa , joten yritin poimia yksityiskohtia rakenteista. Staffan hinaaja on n. 35m. pitkä ja 6-7m leveä . Aikaisemmassa jutussani taisin aluksesta jotain kertoakin , mutta lisätietona voisi lisätä , että aluksen omistaja olisi ollut pettynyt sen merenkulku ominaisuuksiin ja pitänyt sitä lähinnä kettinkivarastona säiviksen laiturin lähellä. En yhtään ihmettele kun aluksen suhdemittoja katsoo. aluksen pituus / leveys ja syväys ei näin maallikon silmäänkään sovellu merenkulkuun. Aluksen peräsinkin on todella pieni suhteessa aluksen kokoon vaikkakin potkurissa on kokoa. Joka tapauksessa kirkkautta riitti ja sain hyviä kuvia. Ahvenia oli todella runsaasti aluksen kannella. Ne eivät juurikaan pelkää sukeltajia , vaan tulevat aivan käden ulottuville katselemaan.

Ahvenet hinaaja hylyllä


"Bogserbåt Staffan" on helppo kohde kaikentasoisille sukeltajille. Hylky on poijutettu ja pohjaa myöten kulkee naru säiviksen möljältä hinaajan potkurille. kaikenlaista romua on vieläkin jäljellä pitkin kansirakenteita. käymäkeloja , vaijereita , venttiileitä ja ankkuripelikin löytyy keulasta . Hinaajan runko on pysynyt ehjänä varmaankin siitä syystä , että se on suojaisessa poukamassa. Sitä eivät pääse aallokko ja jäät runnomaan. Vain kannella olleet hytit ja piiput ovat poissa.

peräprofiili pohjasta päin
portaat ruumaan
Alien ? ( hytin jäänteitä )

ankkuripeli keulassa
hauki käymäkelan alla keulassa
kansirakennelmat hajalla laivan keskiosassa

Aina ei sukeltaessa tarvitse päästä syvälle nähdäkseen jotain erikoista . Aivan snorkkelointi varusteillakin pärjää joskus mainiosti. Mikä noissa uponneissa aluksissa sitten kiinnostaa ? näkeehän noita laivoja pinnallakin !     Niin .. näissä hylyissä on jotain salaperäistä. Se täytyy itse kokea :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti